De familie Kempeners - uit Heerlen. Een hele korte stamreeks van de familie Kempeners. Het is twijfelachtig of deze reeks ooit aan de Kempeneers reeksen te koppelen is, maar vanwege het verhaal wat achter deze reeks zit, heb ik hem toch erbij gezet. Joannes Bernardus Kempeneers is namelijk veroordeeld als bokkenrijder. De bokkenrijders waren twee eeuwen geleden een beruchte bende in Limburg. Joannes Bernardus komt voor met diverse achternamen. Zo wordt hij Kempenaer, Kempeners, en Kempeneer genoemd in de diverse stukken.
Van de veroordeelde bokkenrijders is een site gemaakt die het bezoeken meer dan waard is. Klik hier om naar die site te gaan.

I Henricus KEMPENERS

hij is getrouwd met Mechtildis RITZEN.

Uit dit huwelijk:

1 Jacobus KEMPENER, geboren te Heerlen op 23 november 1721.

2 Joanna KEMPENERS, geboren te Heerlen op 8 oktober 1724.

3 Joannes Bernardus KEMPENER, geboren te Heerlen op 2 januari 1728, volgt onder II.

4 Gertrudis KEMPENERS, geboren te Heerlen op 18 april 1731.

5 Maria Catharina KEMPENER, geboren te Heerlen op 4 april 1734.

6 Maria Elisabeth KEMPENERS, geboren te Heerlen op 30 maart 1737.

 

Joannes Bernardus KEMPENERS

boer, geboren te Heerlen op 2 januari 1728, overleden in 1773, zoon van I. Bernardus is getrouwd met Joanna Mechtildis JONGEN,, geboren in 1729.

Joannes Bernardus is in 1773 opgehangen omdat hij ervan verdacht werd een bokkenrijder te zijn. Ook de schoonvader van zijn dochter Maria Catharina is in dat jaar opgehangen. Uit de stukken van zijn terechtstelling blijkt dat de kosten van de advocaat en procureur voor zijn proces 106 gulden waren. Ook blijkt uit die stukken dat hij op 14 mei "bij vonnisse van scherper examen" is verhoord en gedurende 8 dagen is gepijnigd en verhoord.
Zijn bezit is verkocht en uit de stukken van de rentmeester van H.H.M.M. Domeynen en geestelijke goederen over de drie lanen van Overmaze, W.H. van Panhuijs blijkt, dat zijn meubels voor 8 gulden en de vaste goederen voor 140 gulden zijn verkocht.

Uit dit huwelijk:

1 Anna Mechtildis KEMPENERS, geboren te Heerlen op 14 juli 1752.

2 Joanna Maria KEMPENERS, geboren te Heerlen op 10 december 1754.

3 Maria Catharina KEMPENERS, geboren te Heerlen op 4 juli 1759.